Angela En Damya

[VOLZET] ANGELA SAINI + DAMYA LAOUI

  • zaterdag 30/03 16:00-17:00
  • Locatie
    DE KLEINE
  • Soort evenement
    Gesprek

"Darwin was geniaal, en absoluut geen slechte man. Maar ook geniale wetenschappers kunnen fouten maken." Aan het woord is Angela Saini, de Britse wetenschapsjournaliste wiens boek Inferior: How Science Got Women Wrong and the New Research That's Rewriting the Story vorig jaar verkozen werd tot boek van het jaar (GoodReads). Darwin, kind van zijn Victoriaanse tijd, keek om zich heen en zag dat geen enkele belangrijke schrijver, kunstenaar, wetenschapper, politicus … vrouw was. En dus besloot hij maar dat mannen meer geëvolueerd waren. Maar dat vrouwen geen toegang hadden tot hoger onderwijs (één van de populaire bevindingen daarover was dat die mentale gymnastiek een kwalijke invloed zou hebben op de voortplantingsorganen en de vruchtbaarheid van de vrouw), geen stemrecht hadden, geen recht op eigen bezit … en dat dat alles uiteraard zijn invloed had op dat mannelijk overwicht aan de top van de ladder, dat zag hij even over het hoofd.

Haha, dat gelooft vandaag toch geen kat meer? Euh, wrong. Denk maar aan de populaire dooddoeners - à la vrouwen kunnen geen kaart lezen en zijn slecht in wiskunde in tegenstelling tot mannen die geen emoties kunnen uiten (was je ooit op een voetbalveld?) en van nature ontrouw zijn - die met de regelmaat van de klok in de krant verschijnen ondersteund door een of ander nieuw ‘opzienbarend’ onderzoek. Op een genadeloze manier legt Saini in Inferior de seksistsche vooroordelen bloot die de bril en de onderzoeksvraag zelf van wetenschappers kleuren. In een volgend boek, What Are You? The Mad Science of Race – and Its Fatal Return, doet ze hetzelfde met de invloed van (onbewust) racisme en eugenetica op wetenschap. Dat het mensenwerk is, wetenschap, dat blijft elke keer weer de bottom line.

Angela Saini: “Slavernij, kolonialisme en vrouwen aan de haard waren het gangbare beleid ten tijde van de geboorte van de moderne wetenschap. Al wat we sindsdien geleerd hebben, is daardoor beïnvloed.”

We brengen Angela Saini samen met de Belgische topwetenschapper Damya Laoui (VUB en Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Dankzij haar vernieuwend onderzoek naar een vaccin tegen kanker obv lichaamseigen cellen, werd ze vorig jaar uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2018. Van alle mensen die wereldwijd overlijden aan kanker, is 90% terug te voeren op uitzaaiingen of terugkerende tumoren. Haar onderzoek focust op de immuuncellen in de tumor zelf, die deze uitzaaiingen tegen gaan. Dat vaccin kan dan ook het leven van bijzonder veel burgers fundamenteel veranderen.

Een gesprek over wetenschappelijk onderzoek, en het mensenwerk dat het altijd blijft. Over het maatschappelijk belang ervan, en hoe belangrijk het dus om wetenschappelijke kennis te delen in de samenleving. Maar ook over de gevaren van die popularisering. Over vernieuwing en vaste denkkaders in de wetenschap. Over de onzin van biologische sekseverschillen. Over hoe ongelijkheid in een samenleving invloed heeft op de wetenschappelijke theorieën die in die samenleving ontstaan en gevoed worden, en hoe die ideeën op hun beurt opnieuw invloed hebben op de samenleving.Voertaal van dit gesprek is Engels.