Anuna En Nic

ANUNA DE WEVER + NIC BALTHAZAR

  • zaterdag 30/03 17:30-18:30
  • Locatie
    DE GROTE
  • Soort evenement
    Gesprek

In amper enkele weken tijd verwees Anuna De Wever, de 17-jarige bezieler van Youth For Climate, het hardnekkige cliché van luie, zelfingenomen en egoïstische millennials naar de prullenmand. Week na week na week verzamelen duizenden jongeren in de straten van Brussel en andere Belgische steden om van onze beleidsmakers een krachtig klimaatbeleid te eisen. “We are the warriors that built this town.” Onder haar supporters mag ze niet alleen die duizenden jongeren rekenen, maar ook koning Filip, de Zweedse Greta Thunberg en Leonardo Di Caprio, de Amerikaanse klimaatactivist/acteur die eerder niet onzacht botste met een ijsberg. Maar het respect en de bewondering is geen eenrichtingsverkeer, die is telkens overtuigd wederzijds. En het blijft niet bij luidkeels protesteren en fijnzinnige slogans verzinnen. Ze verzamelde experten (oaVlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en voormalige voorzitter van het Intergovernmental Panel On Climate Change (IPCC) Jean Pascal Van Yperseele) om een ambitieus, maar daarom niet minder haalbaar klimaatactieplan uit te tekenen.

De urgentie spreekt uit daadkracht. De tijd van verbaal spierballengerol lijkt definitief voorbij, hier staan jongens en meisjes, dames en heren, klaar voor actie. Want daar gaat het om, klimaat op de politieke agenda zetten, met het oog op verandering in ons handelen en onze mentaliteit.


We brengen haar samen met Nic Balthazar, begeesterend klimaatactivist en filmmaker. “Met de aarde kan je echt niet blijven onderhandelen”, liet hij zich ontvallen na het slappe klimaatakkoord van Katowice (december 2018). Onze aardbol is al 1 graad opgewarmd, het kantelpunt van die onherroepelijke anderhalve graad hijgt in onze nek. Dat betekent dat we nu, niet seffes, niet direct, niet sebiet, niet weldra, maar nu, maintenant, tout de suite, heute, godverdomme moeten beslissen welke toekomst we willen, de koers resoluut keren net vòòr the point of no return. “Want als wij het nu niet doen, begint de aarde zichzelf op te warmen, en dan kunnen we er niets meer aan doen.” Cineast Nic is een man van beelden, dat is niets nieuws (denk aan de videoclip The Big Ask & The Big Ask Again - Dance for the climate uit 2008). Maar hij bezit ook de gave van het woord. Met zijn jongste klimaatbetoog slaagt hij erin om op een heel heldere manier en in klare taal uit te leggen hoe groot de uitdagingen zijn. En hoewel in zijn betoog een luide alarmkreet klinkt, is er ook ruimte voor hoop. Want de mogelijke oplossingen zijn er.


Op Tweede Zit / Feest van het Falen brengt Nic een ingekorte versie van zijn Klimaatbetoog, een stand-up tragedy. Daarna brengt journaliste Ine Renson hem samen met Anuna De Wever voor een gesprek over hoe de klimaatopwarming misschien wel het grootste maatschappelijke faalverhaal geworden is. Over de dosis moed en een scheut optimisme, die nodig zijn om actie te ondernemen. Over een compleet andere mindset in onze economie, woonbeleid, consumptie, mobiliteit .... Over de veelheid aan hefbomen die we daarvoor kunnen gebruiken, als de (politieke) wil er is. Over het draagvlak, dat eindelijk klaar lijkt voor verandering. Over de planeet, die we niet geërfd hebben van onze voorouders, maar geleend van onze achterkleinkinderen.


P.S.: bericht aan de dames en heren van de staatsveiligheid, ja ook jullie moeten inschrijven voor dit gesprek ;-)


© foto Nic: Lieve Blancquaert